Author |
Message |
|
Post subject: optika po stlpoch
Posted: 08.04.2021 - 14:08 #113962
|
|
Basic
|
|
|
|
 |
|
Post subject: RE: optika po stlpoch
Posted: 12.04.2021 - 15:29 #113963
|
|
Majster

|
|
Este nevies, ake budu podmienky? Nuz asi ta nepotesim. Je to dost drahe. Obzvlast zriadenie pripojky asi vela ludi nepotesi ;-| |
|
|
|
|
 |
|
Post subject: cena
Posted: 13.04.2021 - 21:21 #113964
|
|
Basic
|
|
Ak nevies nepis .... mas za sebou nejaky projekt s disribuckou ? |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 14.04.2021 - 07:34 #113965
|
|
Ucen
|
|
Viete na koho sa obratit? |
|
|
|
|
 |
|
Post subject: cena
Posted: 14.04.2021 - 19:37 #113966
|
|
Majster

|
|
NNN wrote: ›Ak nevies nepis .... mas za sebou nejaky projekt s disribuckou ? Ceny viem presne, nakolko s nimi jednam uz par mesiacov. Ceny su vraj nastavene rovnako pre vsetkych, takze ak je to tak, tak asi mnohych nepotesia. Dam hint, zriadenie pripojky je 3-cierfna suma s prvou cislicou vacsou ako 1  |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 14.04.2021 - 22:54 #113967
|
|
Basic
|
|
co znamena zriadenie pripojky? lebo ja som to pochopil tak, ze pripojku si zriaduje operator, ktory si prenajima vlakno. alebo ako to je technicky poriesene/pripravene? |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 14.04.2021 - 23:40 #113968
|
|
Majster

|
|
jurkoo wrote: ›co znamena zriadenie pripojky? lebo ja som to pochopil tak, ze pripojku si zriaduje operator, ktory si prenajima vlakno. alebo ako to je technicky poriesene/pripravene?
Celu siet buduje jeden zmluvny partner, s ktorym distribucka uzavrie kontrakt na vybudovanie siete v danej lokalite. Tento partner potom robi aj samotne pripojky zakaznikom. Nik iny nema pravo zasahovat do infrastruktury vlastnika t.j. distribucky. Takze pokial tu siet nevybudujes ty, tak nebudes moct zriadovat pripojky ty. Pripojenie zakaznika si objednas u zmluvneho servisneho partnera, ktory danu siet vybudoval a ma ju v sprave. A tam je cena podla vyjadreni distribucky pevna (trojciferna). A potom uz len platis mesacnu taxu za prenajom ZA KAZDEHO PRIPOJENEHO ZAKAZNIKA. Takze podla mna to asi nebude pre vela z nas zaujimave, kedze budete musiet dotovat zriadenie pripojky u zakaznika a este aj platit mesacny prenajom za nho. |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 27.04.2021 - 12:59 #113969
|
|
Ucen
|
|
JOFO wrote: › jurkoo wrote: ›co znamena zriadenie pripojky? lebo ja som to pochopil tak, ze pripojku si zriaduje operator, ktory si prenajima vlakno. alebo ako to je technicky poriesene/pripravene?
Celu siet buduje jeden zmluvny partner, s ktorym distribucka uzavrie kontrakt na vybudovanie siete v danej lokalite. Tento partner potom robi aj samotne pripojky zakaznikom. Nik iny nema pravo zasahovat do infrastruktury vlastnika t.j. distribucky. Takze pokial tu siet nevybudujes ty, tak nebudes moct zriadovat pripojky ty. Pripojenie zakaznika si objednas u zmluvneho servisneho partnera, ktory danu siet vybudoval a ma ju v sprave. A tam je cena podla vyjadreni distribucky pevna (trojciferna). A potom uz len platis mesacnu taxu za prenajom ZA KAZDEHO PRIPOJENEHO ZAKAZNIKA. Takze podla mna to asi nebude pre vela z nas zaujimave, kedze budete musiet dotovat zriadenie pripojky u zakaznika a este aj platit mesacny prenajom za nho.
Pochopil si to spravne Ty mas byt ten, co to spravuje. Ak niesi prvy, cest praci, hotovo, je po funuse, uz tam ani nemusis chodit. Tak je to postavene. |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 27.04.2021 - 17:53 #113971
|
|
Majster

|
|
neos wrote: ›Pochopil si to spravne  Ty mas byt ten, co to spravuje. Ak niesi prvy, cest praci, hotovo, je po funuse, uz tam ani nemusis chodit. Tak je to postavene.
Presne viem, ako to funguje.. len som to blizsie upresnil aj pre inych, ktori mali pocit, ze si asi vymyslam bludy
Do istej miery je to pouzitelny model aj pre inych poskytovatelov, ale fakt len okrajovo. Vo svojich lokalitach, kde takuto siet tahaju to viem ponuknut, ak zakaznik chce silou-mocou byt "na optike". Ale takych je zatial minimum. Mensim problemom pre poskytovatela moze byt uplink do danej obce. Ten je v 99% asi vzduchom z najblizsieho mesta. No dnes uz su technologie na inej urovni ako pred 10 rokmi. I ked niekde sa da pekne dostat aj k optickemu uplinku priamo v obci Ale opat z uplinku je potrebne dotiahnut si opat konekt do racku VSD, takze neostava nic ine len to strelit radiom cez dedinu alebo vybavovat si vlastnu trasu. |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 27.04.2021 - 18:30 #113972
|
|
Ucen
|
|
JOFO wrote: › neos wrote: ›Pochopil si to spravne  Ty mas byt ten, co to spravuje. Ak niesi prvy, cest praci, hotovo, je po funuse, uz tam ani nemusis chodit. Tak je to postavene.
Presne viem, ako to funguje.. len som to blizsie upresnil aj pre inych, ktori mali pocit, ze si asi vymyslam bludy
Do istej miery je to pouzitelny model aj pre inych poskytovatelov, ale fakt len okrajovo. Vo svojich lokalitach, kde takuto siet tahaju to viem ponuknut, ak zakaznik chce silou-mocou byt "na optike". Ale takych je zatial minimum. Mensim problemom pre poskytovatela moze byt uplink do danej obce. Ten je v 99% asi vzduchom z najblizsieho mesta. No dnes uz su technologie na inej urovni ako pred 10 rokmi. I ked niekde sa da pekne dostat aj k optickemu uplinku priamo v obci  Ale opat z uplinku je potrebne dotiahnut si opat konekt do racku VSD, takze neostava nic ine len to strelit radiom cez dedinu alebo vybavovat si vlastnu trasu.
Oni ti spravia aj trasu, len ju musis vediet zaplatit. Navratnost rataju na dlhu dobu, ale aj tak to nieco bude stat. |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 27.04.2021 - 19:47 #113973
|
|
Majster

|
|
neos wrote: ›
Oni ti spravia aj trasu, len ju musis vediet zaplatit. Navratnost rataju na dlhu dobu, ale aj tak to nieco bude stat.
Ano je to možné, ale zatiaľ mi to obchoďák nevedel zaručiť. Vraj to záleží od vlaknoveho plánu a nevie mi garantovať, že mi trasu budú vedieť spraviť. |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 15.05.2021 - 00:25 #113982
|
|
Majster

|
|
nezabudajte že model ktorý predstavili má návratnosť ..ehm..kus dlhšiu ako je lokálny ISP zvyknutý kalkulovať.
No a na 13€ mesačne za net to nie je ...tak 20+.. |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 15.05.2021 - 22:33 #113984
|
|
Majster

|
|
midnight_man wrote: ›nezabudajte že model ktorý predstavili má návratnosť ..ehm..kus dlhšiu ako je lokálny ISP zvyknutý kalkulovať.
No a na 13€ mesačne za net to nie je  ...tak 20+..
Ten, kto tu siet postavi, si bude moct dovolit aj cenu pod 20 EUR  |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 16.05.2021 - 13:19 #113987
|
|
Majster

|
|
to by musel byt iný fajnšmeker....obaja vieme zrejme kolko si za 1ks usera bere distribučka... povedal by som že pod 18€ je to na hranici??? Alebo teda ....ak sa okamžite nahrnie celá obec..dá sa pracovať s menšími číslami...ale to je nepravdepodobne. |
|
|
|
|
 |
|
Posted: 16.05.2021 - 15:58 #113989
|
|
Majster

|
|
To mas pravdu.. na vidieku si ludia az tak nepotrpia na najrychlejsie pripojenie. Obzvlast ked boli doteraz spokojni, tak nebudu nasilu menit. A este ked k tomu priratame cenu, tak sa da predpokladat, ze do drahsieho pripojenia nepojdu. Ale najdu sa taki, ako som opisoval, ktori uz pri vysloveni slova "optika" dostavaju epilepticky zachvat
Ale predsalen ISP, ktory im tu siet vybuduje ma znacnu vyhodu pred konkurenciou. Tak ako napr aj u nas. Kiwi zrejme ide na hranicu financnej rentability s cenou necenych 14,- EUR. Isty cas som uvazoval, ze si dotiahnem svoj uplink a vyuzijem infrastrukturu VSD, ale cim viac nad tym uvazujem, tym viac sa mi ich model javi ako stratovy. Radsej som sa pustil do prebudovania vlastnej siete, kde viem ponuknut konkurencieschopne sluzby za svoju standardnu cenu a hlavne bez vypalneho distribucke. Ale uvidime, co prinesie buducnost, este to nie je celkom odpisane. |
|
|
|
|
 |
|